image image image

Prvak sveta - asc TimeTables!!!

Program za pravljenje rasporeda časova osnovnih i srednjih školi koji je sa lakoćom uspeo da osvoji ceo svet. Govori 114 stranih jezika, kao i jezike sa naših prostora! Vlasnik je mnogih svetskih nagrada, plaketa, pohvala...

Pogledaj ceo tekst

Udžbenici za osnovnu i srednju školu

Za škole - Želite da se opredelite za sigurnu i tačnu dostavu udžbenika do Vaše škole ? Želite da svaki udžbenik bude unapred odvojen za svakog učenika ? Ili možda čak želite da svi učenici dobiju udžbenike na svoje kućne adrese ?

 

Pogledaj ceo tekst

Za sve kojima je obrazovanje životno usmerenje!

Da svaka škola u svakoj učionici ima interaktivnu tablu kao najsavremenije učilo, predstavlja cilj uspeha budućnosti i sadašnjosti obrazovanja. PANASONIC je otišao korak dalje i napravio jednu od najtraženijih interaktivnih tabli na svetu. Jednostavno pogledajte o kakvoj je tehnologiji reč.

 

Pogledaj ceo tekst
 • Raspored časova škole
 • Udžbenici
 • Interaktivne table
Škole Srednje Južnobački okrug Gimnazija "Laza Kostić" Novi Sad
sreda, 19 januar 2011 08:44

Gimnazija "Laza Kostić" Novi Sad

Rate this item
(54 votes)

Istorijat škole :

Novosadska Gimnazija "Laza Kostić" Novosadska Gimnazija "Laza Kostić" najmlađa je gimnazija u Srbiji. Centralna zgrada Gimnazije sagrađena je 1926. godine gde je pre 30-ak godina bila smeštena Osnovna škola „Jožef Atila". Do pre desetak godina u njoj je bila smeštena i Saobraćajna škola koja je posle dve godine rada zatvorena, a na njenom mestu je 1. septembra 1996. godine osnovano odeljenje Gimnazije „Svetozar Marković". Odlukom Vlade Srbije 1998. godine imenovana je kao „Gimnazija sa potpunom odgovornošću", a 2000. godine odlukom Vlade promenjen joj naziv u Gimnazija „Laza Kostić" kako se i danas zove.

Od svog osnivanja gimnazija privlači pažnju učenika raznim aktivnostima koje se osmišljavaju u zavisnosti od potreba vremena i društva, kao i interesovanja mladih. Kulturna i javna aktivnost je veoma razvijena što dokazuje stalno prisustvo učenika i profesora na svim važnijim predavanjima, tribinama i predstavama.
Profesori kontinuirano i marljivo rade sa talentovanim učenicima i zato su rezultati veoma zapaženi u oblasti svih sekcija : literarna, recitatorska, likovna, sekcija školskog hora, programera, sekcija biologa, a naročito je zapažena i uspešna pozorišna sekcija. Ova sekcija postoji od samog osnivanja škole i po rečima direktora Vukašina Lazovića jedna je od najbrojnijih i najuspešnijih.
U svojoj desetogodišnjoj istoriji, učenici Gimnazije „Laza Kostić" dva puta su bili prvaci na republičkim gimnazijskim pozorišnim takmičenjima, dva puta su bili prvaci na pokrajinskom nivou, a takođe su imali i zapažene razultate na festivalima u Moskvi, Vroclavu i Krakovu. Sve ovo pokazuje da pozorišna sekcija ima lepu tradiciju i učenike koji mogu da odgovore složenim zahtevima teatra. Od pre dve godine škola je dobila i pravu školsku pozorišnu salu sa 215 sedišta i modernom pratećom opremom za profesionalan rad, što je po rečima direktora Lazovića zasluga đaka i svojevrsna potvrda da njihov trud i rad zavređuju pažnju za buduće generacije.


...

Još koja reč o školi :

Sala gimnazijeU martu prošle godine u okviru Gimnazije otvoren je i Novosadski Novi Teatar. Iako je prvenstveno namenjen za potrebe škole, školske predstave i druge prigodne svečanosti, ovaj prostor ima uslove za organizovanje redovnog pozorišnog života.
Želja direktora Lazovića bila je da se po ugledu na Zrenjaninsko pozorište, koje već pola veka neguje i lutkarsku i dramsku scenu, Novosadska publika počne negovati od malena i da se to druženje nastavi i kasnije. On je objasnio da Novosadski Novi Teatar mahom čine profesionalni novosadski glumci koji su zaposleni u ansamblima zrenjaninskog, kikindskog i beogradskih pozorišta.
- Neki od njih su i moji bivši učenici. Oni su mi uzor i podstrek u radu sa novim generacijama. Pojedincima se posrećilo da im pozorište bude budućnost i iskreno se radujem njihovim uspesima. Posebno me raduje njihova želja da i u svom gradu ostvare delić želja usmerenih na proširenje pozorišne ponude, koje bi trebalo da bude u skladu sa širenjem samog grada Novog Sada, istakao je direktor Lazović.Scena iz predstaveTalentovani učenici i rezultati koje postižu kao i podsećanje na staru pozorišnu školu kakva je nekada postojala u Vojvodini i koja je iznedrila velika glumačka imena poput Mire Banjac, Bate Živojinovića i drugih velikana srpskog teatra, dalo je direktoru Lazoviću ideju o otvaranju pozorišnog smera u okviru Gimnazije.
- Napravili smo detaljan plan i program i poslali zahtev za otvaranje novog smera Ministarstvu prosvete, ali nažalost - odbijeni smo, uz obrazloženje da moramo sačekati reformu školstva 2011. godine, rekao je Lazović i dodao :
- Moja ideja bila je da napravimo smer od 15 - 20 učenika na koji bi mogla da se upisuju talentovana deca. Program sa opšteobrazovnom grupom predmeta napravljen je po ugledu na muzičku i baletsku školu, a u njih će spadati maternji jezik, strani jezik, matematika i drugi predmeti koji se izučavaju u svim ostalim školama. Na taj način, ona deca koja ne budu htela ili ne budu uspela da upišu Akademiju umetnosti, mogu da konkurišu na bilo koji drugi fakultet sa velikim šansama da ga upišu, budući da su završili gimnaziju, odnosno četvorogodišnju srednju školu.
Prema njegovim rečima, stručne predmete kao što su gluma, režija, dramaturgija, istorija pozorišta, scenografija, kostimografija i sve ono što čini jedno pozorište predavali bi profesori koji su kvalifikovani za to, verovatno sa Dramske akademije umetnosti, dok bi za osnovne bili zaduženi redovni profesori iz škole.
Scena iz predstaveUz podsećanje da je ovakva škola postojala u Novom Sadu pre 40 godina i da su je završili neki od doajena srpskog glumišta, direktor Vukašin Lazović strpljivo čeka najavljene reforme školstva 2011. godine i nada se da će one iznedriti neke nove glumačke izdanke u čijim će se biografijama jednoga dana pominjati pozorišna škola „Laza Kostić".

 

 
 
 
Zašto upisati baš našu školu  :

Prekvalifikacije i dokvalifikacije - opis  :


Additional Info

 • Adresa škole: Laze Lazarevića 1
 • Mesto: Novi Sad 21000
 • Email: Ova adresa el. pošte zaštićena je od spam napada, treba omogućiti JavaSkript da biste je videli
 • Direktor škole: -
 • Kontakt telefon: 021 360 208, 021/6466-766
 • Broj nastavnika: -
 • Broj učenika: -
 • Površina škole: -
 • Broj učionica: -
 • Sala za fizičko: -
 • Jezik nastave: -
 • Strani jezici: -
 • Vannastavne aktivnosti:

  Škola je vlasnik licence aScTimeTables

 • Smerovi i usmerenja: -
 • Broj učenika po smeru pri upisu :: -
 • Poznate ličnosti: -
 • Laboratorije i specijalni prostori za izvođenje nastave: -
Read 25557 times Last modified on sreda, 11 januar 2012 12:45

Image Gallery

blog comments powered by Disqus
.

Najnovije vesti iz obrazovanja

Kultura

Korisni tekstovi