image image image

Prvak sveta - asc TimeTables!!!

Program za pravljenje rasporeda časova osnovnih i srednjih školi koji je sa lakoćom uspeo da osvoji ceo svet. Govori 114 stranih jezika, kao i jezike sa naših prostora! Vlasnik je mnogih svetskih nagrada, plaketa, pohvala...

Pogledaj ceo tekst

Udžbenici za osnovnu i srednju školu

Za škole - Želite da se opredelite za sigurnu i tačnu dostavu udžbenika do Vaše škole ? Želite da svaki udžbenik bude unapred odvojen za svakog učenika ? Ili možda čak želite da svi učenici dobiju udžbenike na svoje kućne adrese ?

 

Pogledaj ceo tekst

Za sve kojima je obrazovanje životno usmerenje!

Da svaka škola u svakoj učionici ima interaktivnu tablu kao najsavremenije učilo, predstavlja cilj uspeha budućnosti i sadašnjosti obrazovanja. PANASONIC je otišao korak dalje i napravio jednu od najtraženijih interaktivnih tabli na svetu. Jednostavno pogledajte o kakvoj je tehnologiji reč.

 

Pogledaj ceo tekst
 • Raspored časova škole
 • Udžbenici
 • Interaktivne table
Škole Osnovne Po okruzima Moravički okrug OŠ "Takovski ustanak", Takovo
sreda, 15 decembar 2010 09:20

OŠ "Takovski ustanak", Takovo

Rate this item
(2 votes)

Istorijat škole :

 


 

Takovo je selo takovskog kraja, opština Gornji Milanovac. Selo je razbijenog tipa: kao što su znatno izdvojeni među sobom pojedini "krajevi", tako su i kuće u njima raštrkane. Varošica čini izuzetak. U varošici su opština, pošta, zdravestvena stanica, zemljoradnička zadruga, a malo dalje je škola. Ukupno, u Takovu ima 161 domaćinstvo.

Crkva u Takovu slavi Đurđevdan, a litija u selu je držana na drugi dan Trojica. Na Pantelijevdan se održava veliki vašar pod varošicom.

Crkva u Takovu je podignuta 1724, a škola 1890. godine.

Kod takovskog grma bio je dvorac Obrenovića, podignut 1902., koji je 1915. godine izgoreo.
Škola je ove godine proslavila 120 godina postojanja.imag0247

 

 

Interaktivna nastava: 

Interaktivna nastava u školi je stigla. Škola je putem projekta inkluzije obezbedila tri interaktivne table sa mnoštvom korisnih materijala.

Prezentciji i obuci su prisustvovali nastavnici koji će već od sledeće nedelje koristiti svu modernu tehnologiju u nastavi. Raznovrsni programi domaćih i stranih izdavača su privlačili pažnju svima skoro dva neprekidna sata. Prelepa škola i njen ambijanet je samo upotpunio dogođaj koji je u potpunosti otvorio maštu svih predavača. Budući korisnici su odmah mogli da se prepoznaju u novim nastavama i načinima izvođenja same nastave. Zaključak same obuke jeste bio da su ipak na kraju najviše dobili učenici.

imag0254imag0255


O nazivu škole :

 


 

Takovski ustanak


Sa ponovnim dolaskom Turaka 1813. godine zaveden je poredak sličan onome uoči prvog srpskog ustanka. Mnogo domova je zapaljeno, stanovništvo je odvođeno u ropstvo a ne mali broj je nalazio utočište u zbegovima po šumama i planinama. Tek kada je Kuršid paša dao opštu amnestiju svim Srbima, stanje se počelo popravljati. Veliki broj porodica vraća se svojim kućama, istaknute ličnosti koje su ostale u Srbiji - Miloš Obrenović, Arsenije Loma, Milić Drinčić i drugi, predali su se Turcima i dobili oproštaj. Privreda je počela da oživljava.

Dolaskom Sulejman paše Skopljaka za vezira beogradskog pašaluka ponovo nastaje period nasilja, pljačke i teškog ekonomskog izrabljivanja. Zavedeni su novi oblici feudalne eksploatacije, Turci ubijaju Stanoja Glavaša i prete ostalim narodnim prvacima. U ovakvoj situaciji počinju prvi tajni pregovori o pokretanjunovog ustanka. Sastanci u Rudovcima i Vreocima gde učestvuju predstavnici iz takovskog kraja, posebno su značajni po odlukama koje su tada donesene. Na sastanku u Rudovcima glavnu reč je vodio Arsenije Loma. Zalažući se za narodni ustanak on je, između ostalog, rekao:

"Braćo, ovaj je sav naš zbor i ugovor dobar i čestit, ali znajte svi , što i ja znadem, da nikada ništa od dogovora biti ne može ako i Miloš rudničke nahije sadašnji knez, u to snama ne pristane".

Skupština u Rudovcima donela je odluku da se Miloš pozove da pristane sa narodom na ustanak, a ako se ne složii ne pođe u borbu protiv Turaka, da ga ubiju.Potom skupština odredi Lomu i zakune ga da on to "zaključenje njeno izvrši". Loma se primi ovoga , zakune se i zaveri skupštini "da će gledati da Miloša narodnjem ustanku privoli, a ako ne htedne, da će ga on kao Turčina smatrati i u prvoj ga zgodnoj busiji ubiti, da ne služi ni Turcima , kad neće svom narodu i kukavnoj sirotinji u ovako nečuvenoj nuždi i stradanju i tako da se od njega najpre počne, pa onda to će lašnje biće na Turke".

Kada je knez Miloš Obrenović uspeo da dobije odobrenje od Turaka i da krene iz Beograda, gde se nalazio kao talac, saslušao je u svojoj kući u Crnući odluku da se povede borba "čim grane proleće". Zabrinut zbog ovog krupnog preduzeća on je Arseniju Lomi rekao:

"Ja ni u šta takvo ugaziti niti mogu , niti smijem prije dok se barem sa sobom ne saberem ovog okružja prosti narod, da ga upitam, šta misli i hoće li se on braniti od svega srca, ništa ne žaleći i ništa ne štedeći, pa da meni kažu tu onda, koga hoće za najstarijeg i sveopštijeg gospodara svojeg, da ja to znam odmah".

 

Priznanja i takmičenja :

 


...

Međunarodni i domaći kontakti :

 


...

Prijatelji škole :


...

Nagrade : 


...

Još koja reč o školi :


...

Additional Info

 • Adresa škole: Takovo
 • Mesto: 32304 Takovo
 • Email: Ova adresa el. pošte zaštićena je od spam napada, treba omogućiti JavaSkript da biste je videli
 • Direktor škole: Branka Žižović
 • Kontakt telefon: 032/736-138
 • Broj nastavnika: 42
 • Broj učenika: 210
 • Površina škole: -
 • Broj učionica: 30
 • Sala za fizičko: u izgradnji
 • Jezik nastave: srpski
 • Strani jezici: engleski i ruski
 • Vannastavne aktivnosti:

  Zamenik direktora:Đurović Slavka

   

  predagog: Soković Dragana
  Projektant: Danijela Mijatoivić
Read 5765 times Last modified on nedelja, 09 oktobar 2011 15:01
blog comments powered by Disqus

Srednje škole Moravički okrug

.

Najnovije vesti iz obrazovanja

Kultura

Korisni tekstovi