image image image

Prvak sveta - asc TimeTables!!!

Program za pravljenje rasporeda časova osnovnih i srednjih školi koji je sa lakoćom uspeo da osvoji ceo svet. Govori 114 stranih jezika, kao i jezike sa naših prostora! Vlasnik je mnogih svetskih nagrada, plaketa, pohvala...

Pogledaj ceo tekst

Udžbenici za osnovnu i srednju školu

Za škole - Želite da se opredelite za sigurnu i tačnu dostavu udžbenika do Vaše škole ? Želite da svaki udžbenik bude unapred odvojen za svakog učenika ? Ili možda čak želite da svi učenici dobiju udžbenike na svoje kućne adrese ?

 

Pogledaj ceo tekst

Za sve kojima je obrazovanje životno usmerenje!

Da svaka škola u svakoj učionici ima interaktivnu tablu kao najsavremenije učilo, predstavlja cilj uspeha budućnosti i sadašnjosti obrazovanja. PANASONIC je otišao korak dalje i napravio jednu od najtraženijih interaktivnih tabli na svetu. Jednostavno pogledajte o kakvoj je tehnologiji reč.

 

Pogledaj ceo tekst
 • Raspored časova škole
 • Udžbenici
 • Interaktivne table
Škole Srednje Grad Beograd Vazduhoplovna akademija - Beograd
nedelja, 05 decembar 2010 19:54

Vazduhoplovna akademija - Beograd

Rate this item
(87 votes)

Istorijat škole :

Postanak i razvitak srednjih tehničkih škola u Srbiji
U časopisu Diplomirani tehničar: (1892 – 1938), koji je izdalo Udruženje diplomiranih tehničara Kraljevine Jugoslavije, povodom svog prvog Zemaljskog kongresa, obeležavajući desetogodišnjicu diplomiranja prve generacije Državne srednje tehničke škole u Beogradu, našli smo podatke iz kojih smo utvrdili da je Vazduhoplovna akademija u Beogradu direktni nastavljač tradicije ove, najstarije srednje tehničke škole u Srbiji.
Posle mnogobrojnih nastojanja, koja datiraju od kraja 19. veka, Zakon o osnivanju prve Srednje tehničke škole u Beogradu donet je 30. marta 1922. godine, a proglasio ga je kralj Aleksandar I. Zakon je objavljen u Službenim novinama br. 105, od 15. maja 1922. godine.
Na osnovu tog zakona arhitekta Josif Bukavac počinje rad na izgradnji prve Državne srednje tehničke škole u Beogradu čiju tradiciju nastavlja Vazduhoplovna akademija. Radovi traju dve godine, u to vreme, u Novom Sadu, 20. novembra 1923. osniva se Ikarus - prva srpska industrija aeroplana, dok je u Beogradu 21. aprila 1924. formirana Prva srpska fabrika aeroplana Rogožarski. Na improvizovani beogradski aerodrom kod Pančeva sleteli su 25. marta 1923. godine prvi avioni međunarodnog društva ''Franko-Rumen'', a redovan prevoz poštanskih pošiljki otpočeo je 16. aprila iste godine, tako da se počeci civilnog vazduhoplovstva na ovim prostorima poklapaju sa počecima Državne srednje tehničke škole.
Beograd, 1924. godine – Državna Srednja Tehnička Škola u Beogradu

Zgrada Državne Srednje Tehničke školeDržavna Srednja Tehnička Škola u Beogradu, zvanično počinje sa radom 22. septembra 1924. godine.
U periodu do Drugog svetskog rata iz škole je ponikao čitav niz konstruktora koji su ostavili neizbrisiv pečat na razvoj srpskog vazduhoplovstva tog vremena. U školi je 10. novembra 1934. godine, osnovan Jedriličarski klub „Naša krila“, kao poseban mesni odbor Kraljevskog aero-kluba „Naša krila“. Kasnije je osnovana i Jedriličarska grupa „Ikar“. Obe ove organizacije ozbiljno su se posvetile radu o čemu govori i njihova saradnja sa aerodromima u Zemunu, Novom Sadu i Borovu, kao i formiranje sopstvene knjižnice sa literaturom iz oblasti vazduhoplovstva.
Čovek koji je u potpunosti obeležio predratni period razvoja Državne srednje tehničke škole je njen osnivač i prvi direktor Josif Bukavac.

Prvi direktor školeJosif Bukavac je rođen u Pulju, u Istri, 1875.godine. Diplomirao je na Visokoj tehničkoj školi u Beogradu 1900. godine i potom, čitav svoj život i rad posvetio svom narodu, onako, kako to umeju samo ljudi koji su svesni značaja obrazovanja za sudbinu jedne nacije. Bio je osnivač, profesor i direktor Državne srednje tehničke škole u Beogradu od 1924. do 1940.godine. Ono što može imponovati i sadašnjim poslenicima srpskog obrazovanja jeste predanost, ozbiljnost i ljubav sa kojima je Josif Bukavac pristupao svome poslu. Bukavac je u više navrata u periodu od 1904. do 1931.godine putovao u Švajcarsku, Francusku i Nemačku da bi se upoznao sa sadržajem nastavnih planova i programa, kao i metodama rada srednjih stručnih škola. Svoja saznanja o savremenim evropskim školama ugradio je u projekat Državne srednje tehničke škole u Beogradu.
Posleratni period
U posleratnom periodu škola je, menjajući nazive, bila svedok društvenih promena usklađujući svoja zanimanja i oblasti rada sa razvojem zemlje i potrebama društva.
Vazduhoplovni odsek oformljen je po zahtevu Generalne direkcije vazduhoplovne industrije. Prvi učenici upisani su 1947. godine, a nastava je bila trogodišnja.
Od 1949. do 1954. godine, kada je maturirala poslednja generacija učenika na Aero-mašinskom smeru, nastava je bila četvorogodišnja. Ove generacije učenika školovane su za potrebe vojne industrije, a pošto je država organizovala školovanje ovih kadrova po vojnim ustanovama, prestala je potreba njihovog obrazovanja u civilnim školama.
Ne mali broj naših učenika iz posleratnih generacija postali su poznati vazduhoplovni konstruktori, profesori univerziteta, visoki vojni rukovodioci, vojni i civilni piloti.
Posle duže pauze, 1972. godine ponovo se formira Avio-odsek, sa četvorogodišnjom nastavom, koji će raditi sve do uvođenja usmerenog obrazovanja školske 1977/78. godine, kada se u trećem i četvrtom razredu, uvode nova vazduhoplovna zanimanja.
Vazduhoplovna akademija
Početkom novog milenijuma škola je bila na novom početku, pred izazovom izgradnje moderne obrazovne ustanove za školovanje vazduhoplovnih kadrova.
Januara 2007.godine Vazduhoplovna akademija postaje prva državna škola u Srbiji koja je uvela sistem upravljanja menadžmentom kvaliteta. Sertifikaciju je izvršila francuska revizorska kuća Bureau Veritas.
Septembra 2007.godine u školi se uvodi pet savremenih oglednih obrazovnih profila u oblasti vazdušnog saobraćaja, svi dotadašnji klesični obrazovni profili gase se.
Septembra 2007.godine Vazduhoplovna akademija ovlašćena je od strane Direktorata civilnog vazduhoplovstva Republike Srbije kao centar za obuku osoblja koje obavlja prihvat i otpremu vazduhoplova, a od oktobra iste godine Direktorat je Akademiju ovlastio kao centar za obuku, vazduhoplovnih dispečera i kao kruna PART-147 organizaciju za izvođenje obuke vazduhoplovnog ovlašćenog neletačkog osoblja.
Još jedno priznanje stiglo je novembra meseca 2007.godine kada je Vazduhoplovnoj akademiji dodeljena ,,NACIONALNA NAGRADA ZA POSLOVNU IZVRSNOST SRBIJE,, koju dodeljuje ,,Fond za kulturu i izvrsnost,, i to u tri kategorije Liderstvo, Uticaj na društvo i Poslovni rezultati.
Septembra 2010.godine u školi se uvodi vojni program sa pet novih obrazovnih profila na kojima će se školovati učenici za potrebe Vazduhoplovstva i protivvazduhoplovne odbrane Vojske Srbije.
Model koji sledi Vazduhoplovna akademija je model sličnih centara u Evropi poput onih najpoznatijih u Tuluzu ili Oksfordu.
Vazduhoplovna akademija nastoji da pruži najveći doprinos izgradnji modernog i efikasnog obrazovnog sistema u Republici Srbiji. Negujući tradiciju srpskog vazduhoplovstva, prioritet je školovanje vazduhoplovnih kadrova koji će svojom stručnošću i profesionalnošću doprineti bezbednosti i sigurnosti našeg neba.


 

Učenički dom

Učenici koji su izvan Beograda i upišu se u Vazduhoplovnu akademiju mogu naći domski smeštaj u domu učenika "Petar Drapšin" (tel: 2629-264, 2627-333), u ulici Kralja Petra, nadomak škole, i u drugim domovima za smeštaj učenika srednjih škola.

Pravo prvenstva imaju:
 • učenici prve godine;
 • učenici slabijeg socio-ekonomskog statusa;
 • učenici koji su postigli odličan uspeh;
 • učenici koji su nosioci posebnih nagrada i diploma.

Više informacija možete dobiti na navedene brojeve telefona

 

Zašto upisati baš našu školu  :O školi
Vazduhoplovna akademija je jedinstvena škola u regionu sa tradicijom dugom 86 godina u školovanju vazduhoplovnih kadrova kako u oblasti civilnog tako i vojnog vazduhoplovstva. Sertifikovana je od strane Direktorata civilnog vazduhoplovstva Republike Srbije i u postupku je sertifikacije od strane EASE.
U okviru civilnih programa školuju se zanimanja koja rade u civilnom avio saobraćaju, počev od osoblja za remont i održavanje vazduhoplova, zemaljskog osoblja aerodroma i kabinskog osoblja do pojedinih specijalizovnih službi kao što su službe traganja i spasavanja i službe bezbednosti na aerodromu.
Na vojnim programima učenici se pripremaju za profesionalnu vojnu službu podoficira u jedinicama vazduhoplovstva i protivvazduhoplovne odbrane Vojske Srbije.
Trenutno uz učenike iz Srbije školujemo učenike iz Makedonije, Crne Gore i Bosne i Hercegovine.
Godinama postoji uspešna saradnja sa aerodrumima u Beogradu, Nišu, Podgorici i Tivtu, JAT AIRWAYS-om, MONTENEGRO AIRLINES-om, Ministarstvom odbrane Republike Srbije, Vojskom Srbije, Mašinskim i Saobraćajnim fakultetom i drugim institucijama u oblasti vazduhoplovstva.

Direktorat civilnog vazduhoplovstva Republike Srbije 2006. godine ovlastio je Vazduhoplovnu akademiju kao centar za obuku vazduhoplovnog osoblja.

Direkcije za civilno vazduhoplovstvo Bosne i Hercegovine 2008. godine sertifikovala je Vazduhoplovnu akademiju kao organizaciju za obuku vazduhoplovnog osoblja.

Vazduhoplovna akademija je sertifikovana od strane "Bureau Veritas" kao organizacija čiji je sistem upravljanja u skladu sa zahtevima standarda ISO 9001:2008.


Civilni smerovi
Avio-tehničarTehničar vazdušnog saobraćaja

Tehničar vazdušnog saobraćaja za spasavanje

Mehatroničar za transportne sisteme aerodroma

Tehničar vazdušnog saobraćaja za bezbednost


Vojni smerovi
Avio-tehničar za vazduhoplov i motor

Avio-tehničar za elektro opremu vazduhoplova

Avio-tehničar za elektronsku opremu vazduhoplova

Mehatroničar za radarske sisteme

Mehatroničar za raketne sisteme

 

Donja granica bodova potrebnih za upis 2010/11. 2009/10. 2008/09. 2007/08.
Avio-tehničar 77.14 72.48 72.84 68.80
Tehničar vazdušnog saobraćaja 87.20 85.50 82.90 83.64
Tehničar vazdušnog saobraćaja za spasavanje 79.38 76.14 74.56 72.86
Mehatroničar za transportne sisteme aerodroma 68.54 61.62 67.06 62.30
Tehničar vazdušnog saobraćaja za bezbednost 84.90 81.48 80.24 80.76
Avio-tehničar za vazduhoplov i motor 71.86
Avio-tehničar za elektro opremu vazduhoplova 63.94
Avio-tehničar za elektronsku opremu vazduhoplova66.66 66.66
Mehatroničar za raketne sisteme 54.68
Mehatroničar za radarske sisteme 61.58

 

Dokumenta za upis
- Originalno svedočanstvo o završenoj osnovnoj školi
- Izvod iz matične knjige rođenih (može biti i stariji od 6 meseci)
- Uverenje o ispunjavanju zdravstvenih uslova ***
- Dve fotografije

*** NAPOMENA:
ZDRAVSTVENA SPOSOBNOST KANDIDATA, ZA SVE OBRAZOVNE PROFILE, UTVRĐUJE SE NA OSNOVU LEKARSKOG PREGLEDA KOJI SE MOŽE OBAVITI ISKLjUČIVO U OVLAŠĆENOM DOMU ZDRAVLjA NOVI BEOGRAD- DISPANZER ZA MEDICINU RADA, NOVI BEOGRAD, UL. OMLADINSKIH BRIGADA BR.104. NA LEKARSKI PREGLED POTREBNO JE PONETI KARTON IZ MATIČNOG DOMA ZDRAVLjA.Učenici koji nisu državljani Republike Srbije
Detaljne informacije mogu dobiti kod Centralne upisne komisije, a tu se vrši i prijava učenika.

Centralna upisna komisija: Zahumska 14, soba 312, Beograd. tel: +381 11 24 15 464


Tumačenje oznaka lekarskog uverenja za obrazovne profile:
AVIO-TEHNIČAR
AVIO-TEHNIČAR ZA VAZDUHOPLOV I MOTOR
AVIO-TEHNIČAR ZA ELEKTRO OPREMU VAZDUHOPLOVA
AVIO-TEHNIČAR ZA ELEKTRONSKU OPREMU VAZDUHOPLOVA
•a1 - normalan vid na blizinu;
•a6 - normalan stereoskopski vid;
•d1 - normalna funkcija gornjih ekstremiteta;
•d2 - normalna funkcija donjih ekstremiteta;
•g - normalna funkcija nervnog sistema.
MEHATRONIČAR ZA TRANSPORTNE SISTEME AERODROMA
MEHATRONIČAR ZA RADARSKE SISTEME
MEHATRONIČAR ZA RAKETNE SISTEME
•a1- normalan vid na blizinu;
•b - normalan sluh;
•d1 - normalna funkcija gornjih ekstremiteta;
•d2 - normalna fukcija donjih ekstremiteta;
•d3 - normalna funkcija kičmenog stuba;
•e - normalna funkcija kičmenog stuba;
•f - normalna funkcija respiratornog sistema;
•g - normalna funkcija nervnog sistema;
•m - odsustvo alergijskih manifestacija.
TEHNIČAR VAZDUŠNOG SAOBRAĆAJA
•a1 - normalan vid na blizinu;
•a2 - normalan vid na daljinu;
•a4 - normalan kolorni vid (raspoznavanje osnovnih boja);
•a7 - normalna širina vidnog polja;
•a6 - normalan stereoskopski vid;
•b - normalan sluh;
•c1 - normalna funkcija ravnoteže;
•d1 - normalna funkcija gornjih ekstremiteta;
•d2 - normalna funkcija donjih ekstremiteta;
•d3 - normalna funkcija kičmenog stuba;
•g - normalna funkcija nervnog sistema.
TEHNIČAR VAZDUŠNOG SAOBRAĆAJA ZA BEZBEDNOST
•a - normalan vid na blizinu;
•a2 - normalan vid na daljinu;
•a4 - normalan kolorni vid (raspoznavanje osnovnih boja);
•a7 - normalna širina vidnog polja;
•a6 - normalan stereoskopski vid;
•b - normalan sluh;
•c1 - normalna funkcija ravnoteže;
•d1 - normalna funkcija gornjih ekstremiteta;
•d2 - normalna funkcija donjih ekstremiteta;
•d3 - normalna funkcija kičmenog stuba;
•g - normalna funkcija nervnog sistema.
TEHNIČAR VAZDUŠNOG SAOBRAĆAJA ZA SPASAVANjE
•a1 - normalan vid na blizinu;
•a2 - normalan vid na daljinu;
•a4 - normalan kolorni vid (raspoznavanje osnovnih boja);
•a7 - normalna širina vidnog polja;
•a6 - normalan stereoskopski vid;
•b - normalan sluh;
•c1 - normalna funkcija ravnoteže;
•d1 - normalna funkcija gornjih ekstremiteta;
•d2 - normalna funkcija donjih ekstremiteta;
•d3 - normalna funkcija kičmenog stuba;
•g - normalna funkcija nervnog sistema.

Prekvalifikacije i dokvalifikacije - opis  :


-

Additional Info

 • Adresa škole: -
 • Mesto: Beograd
 • Email: Ova adresa el. pošte zaštićena je od spam napada, treba omogućiti JavaSkript da biste je videli
 • Direktor škole: mr Goran Cvijović
 • Kontakt telefon: 011/2182-948
 • Broj nastavnika: -
 • Broj učenika: -
 • Površina škole: -
 • Broj učionica: -
 • Sala za fizičko: -
 • Jezik nastave: -
 • Strani jezici: -
 • Vannastavne aktivnosti: Škola je vlasnik licence aScTimeTables
 • Smerovi i usmerenja: -
 • Broj učenika po smeru pri upisu :: -
 • Poznate ličnosti: -
 • Laboratorije i specijalni prostori za izvođenje nastave: -
Read 98847 times Last modified on petak, 23 decembar 2011 11:51

Media

Image Gallery

blog comments powered by Disqus
.

Najnovije vesti iz obrazovanja

Kultura

Korisni tekstovi