image image image

Prvak sveta - asc TimeTables!!!

Program za pravljenje rasporeda časova osnovnih i srednjih školi koji je sa lakoćom uspeo da osvoji ceo svet. Govori 114 stranih jezika, kao i jezike sa naših prostora! Vlasnik je mnogih svetskih nagrada, plaketa, pohvala...

Pogledaj ceo tekst

Udžbenici za osnovnu i srednju školu

Za škole - Želite da se opredelite za sigurnu i tačnu dostavu udžbenika do Vaše škole ? Želite da svaki udžbenik bude unapred odvojen za svakog učenika ? Ili možda čak želite da svi učenici dobiju udžbenike na svoje kućne adrese ?

 

Pogledaj ceo tekst

Za sve kojima je obrazovanje životno usmerenje!

Da svaka škola u svakoj učionici ima interaktivnu tablu kao najsavremenije učilo, predstavlja cilj uspeha budućnosti i sadašnjosti obrazovanja. PANASONIC je otišao korak dalje i napravio jednu od najtraženijih interaktivnih tabli na svetu. Jednostavno pogledajte o kakvoj je tehnologiji reč.

 

Pogledaj ceo tekst
 • Raspored časova škole
 • Udžbenici
 • Interaktivne table
Škole Srednje Nišavski okrug Gimnazija "Stevan Sremac", Niš
sreda, 24 novembar 2010 12:41

Gimnazija "Stevan Sremac", Niš

Rate this item
(9 votes)

Istorijat škole :


U jesen 1878. godine, 27. septembra, nepunu godinu od oslobodjenja Niša od Turaka, Vlada Kneževine Srbije na osnovu ukaza kneza Milana Obrenovića, osniva veliku Gimnaziju u Nišu.

Sprovodeći odluku kneza Milana, Ministarstvo prosvete i crkvenih dela u Nišu šalje prve nastavnike. Najpre, Svetozara Atanackovića a zatim Dimitrija Aleksijevića i Milana Jevtića.

Br. 4548 iz Kancelarije Ministarstva prosvete i crkvenih dela. U Beogradu 27. septembra 1878...Vlada Njegovog visočanstva odlučila je da se u varoši Nišu otvori velika Gimnazija. Prvi razred otpočeće raditi još ove školske godine, počinjući od 1. oktobra. Ovo se obznanjuje narodu oslobodjenih predela radi znanja i upravljanja.

Uz svesrdnu pomoć gradjana i roditelja, ovi nastavnici, široka srca i velikog entuzijazma, organizuju upis djaka i 20. novembra 1878. godine, formiraju dva odeljenja prvog razreda sa ukupno 48 učenika.

U toku prve školske 1878/79. godine, nastava se odvijala u otežanim uslovima: siromaštvu i oskudici, ruiniranoj školskoj zgradi (privatna kuća), bez nastavnih sredstava, bez klupa i bez dovoljno stolica. Roditelji i ostale Nišlije, dobrovoljnim novčanim prilozima i potrebnim inventarom pomažu da se ove nedaće prevazidju i Gimnaziji omoguće povoljniji uslovi za rad.

Ona je za nas značajna i po tome što je 25. septembra 1879. godine, za predavalča postavljen Stevan Sremac, čije ime, u znak pijateta, od školske 1951/52. godine, nosi naša Gimnazija.

STEVAN SREMAC

Stevan SremacKao profesor srpske i opšte istorije, geografije i pre svega književnosti, Stevan Sremac je u Prvoj niškoj gimnaziji, odnosno Gimnaziji kralja Milana I, kako je ubrzo dobila naziv, radio 11 godina. Veliki entuzijasta, poštovan od roditelja, učenika i svojih kolega, Sremac je za sobom ostavio neizbrisiv trag kao profesor, gradjanin Niša i književnik.

Učenici Niške gimnazije i njihovi profesori, bili su glavni inicijatori, organizatori i nosioci kulturnog i prosvetnog preobrazaja grada. Njihovom zaslugom u Nišu se krajem 1879. godine, osniva prva čitaonica za gradjane. Broj članova-čitalaca u početku bio je mali, medjutim iz godine u godinu, interesovanje je sve veće. Pored brojnih domaćih časopisa oni su imali i mogucnost da čitaju i inostrane: ruske, francuske, turske, nemačke. Prvi delovodja gradske čitaonice bio je profesor Stevan Sremac.

Novembra 1882. godine, učenici Gimnazije uz pomoć svojih profesora osnivaju Literarnu družinu Unapredjenje. Pre toga, u toku 1881. godine, učenici Gimnazije sa učenicima Učiteljske škole, saradjuju preko zajedničke Literarne družine - Uzdanica.

Aprila 1888. godine, od Literarne biblioteke nastaje djačka Literarna družina Njegoš, čiji je rad odobrio profesorski Savet skole.

Bora StankovicJedan od članova Upravnog odbora i osnivača Literarne družine Njegoš, bio je i Stanislav Binički, koji se po završetku Gimnazije i Muzičke akademije svrstao u naše poznate kompozitore. Marš na Drinu je jedno od njegovih dela.

Naši poznati pisci Ljubomir Simić, Vladislav Petković-Dis i Borisav Stanković, kao učenici Niške gimnazije, svoje prve literarne radove objavljuju u Njegošu.


OSNIVANJE POZORIŠTA

Po oslobodjenju od Turaka Niš se veoma brzo razvijao. U grad pristižu činovnici, lekari, profesori, sudije. Nastavnici Niške gimnazije neumorni u svom radu pokreću inicijativu za osnivanjem pozorišta.

Stevan Sremac, Stevan Nikšić-Lala, Henrih Liler, Spira Kalnik, profesori, zajedno sa Miloradom Petrovićem, učiteljem iz Sićeva i Mihajlom Dimićem, glumcem, osnivaju, početkom 1887. godine, pozorište pod nazivom Sindjelić.

OSNIVANJE GRADSKE BIBLIOTEKE

Prva zgrada Narodne BibliotekePočetkom 1894. godine, profesori Gimnazije pokreću osnivanje gradske biblioteke. Njihovim naporima priključuje se i episkop niški Jeronim Jovanović, koji je svojim testamentom, od 13. maja 1894. godine, zavestao, tada još neosnovanoj biblioteci, svoju kuću i svoju biblioteku od 378 knjiga i preko 600 svezaka.

Vannastavne aktivnosti :


Učenici gimnazije "Stevan Sremac" su uključeni u mnoge dodatne aktivnosti; imaju literalnu sekciju, dramsku sekciju, likovnu i muzicku sekciju, učestvuju u ekološkim programima i mogu da pristupe nekom od sportskih timova (odbojka, košarka, rukomet i fudbal)...

Sekcije:

* Literarna sekcija
* Dramska sekcija
* Likovna sekcija
* Muzička sekcija
* Sportska
o Odbojkaška sekcija
o Košarkaška sekcija
o Rukometna sekcija
o Fudbalska sekcija
* Informatička sekcija
o Web Development
o Hardver i održavanje
o Desktop Publishing

Za rad u sekcijama su zaduženi profesori škole kao i stručni saradnici koji mogu i nemoraju da rade u školi.

 

O danu škole :


...

Priznanja i takmičenja :

 


-

Međunarodni i domaći kontakti :


...

Prijatelji škole :


...

Nagrade :


...

Još koja reč o školi :


-

Zašto upisati baš našu školu  :


-

Prekvalifikacije i dokvalifikacije - opis  :


-

Additional Info

 • Adresa škole: Voždova 27,
 • Mesto: 18 000 Niš, Srbija
 • Email: -
 • Direktor škole: -
 • Kontakt telefon: +381 (18) 527622
 • Broj nastavnika: -
 • Broj učenika: -
 • Površina škole: -
 • Broj učionica: -
 • Sala za fizičko: -
 • Jezik nastave: -
 • Strani jezici: -
 • Vannastavne aktivnosti: -
 • Smerovi i usmerenja: -
 • Broj učenika po smeru pri upisu :: -
 • Poznate ličnosti: -
 • Laboratorije i specijalni prostori za izvođenje nastave: -
Read 10011 times Last modified on petak, 03 decembar 2010 09:12
blog comments powered by Disqus
.

Najnovije vesti iz obrazovanja

Kultura

Korisni tekstovi