image image image

Prvak sveta - asc TimeTables!!!

Program za pravljenje rasporeda časova osnovnih i srednjih školi koji je sa lakoćom uspeo da osvoji ceo svet. Govori 114 stranih jezika, kao i jezike sa naših prostora! Vlasnik je mnogih svetskih nagrada, plaketa, pohvala...

Pogledaj ceo tekst

Udžbenici za osnovnu i srednju školu

Za škole - Želite da se opredelite za sigurnu i tačnu dostavu udžbenika do Vaše škole ? Želite da svaki udžbenik bude unapred odvojen za svakog učenika ? Ili možda čak želite da svi učenici dobiju udžbenike na svoje kućne adrese ?

 

Pogledaj ceo tekst

Za sve kojima je obrazovanje životno usmerenje!

Da svaka škola u svakoj učionici ima interaktivnu tablu kao najsavremenije učilo, predstavlja cilj uspeha budućnosti i sadašnjosti obrazovanja. PANASONIC je otišao korak dalje i napravio jednu od najtraženijih interaktivnih tabli na svetu. Jednostavno pogledajte o kakvoj je tehnologiji reč.

 

Pogledaj ceo tekst
 • Raspored časova škole
 • Udžbenici
 • Interaktivne table
Škole Srednje Južnobački okrug Elektrotehnička škola "Mihajlo Pupin", Novi Sad
sreda, 24 novembar 2010 12:08

Elektrotehnička škola "Mihajlo Pupin", Novi Sad

Rate this item
(11 votes)

Istorijat škole :

 

 

Elektrotehnička škola "Mihajlo Pupin", smeštena u impozantnu dvospratnu zgradu sa piramidalnom kupolom i globusom, vidljiva je iz mnogih delova grada. Sam objekat građen je u obliku ćiriličnog slova ∏, užim krajem okrenut ka ulici, u tada aktuelnom secesijskom stilu.


Ostalo je nejasno ko je bio projektant (pominju se Bela Peklo, poznati novosadski graditelj, i Mikša Štrobl), jer originalni plan nije sačuvan. 

Gradnja zgrade za potrebe Mađarske katoličke gimnazije započela je 1912. godine, na velikoj parceli gde je krajem 19.veka izgrađena prva Gradska bolnica. Kako njeni kapaciteti nisu bili dovoljni za narasle potrebe grada, bolnica je preseljena niže niz Futošku ulicu.

Posle Prvog svetskog rata u zgradi je bila smeštena Državna ženska učiteljska škola sa internatom. Ova škola postala je 1935. godine mešovita i imala je svoj bioskop, baštu, voćnjak i slične sadržaje.

Posle Drugog svetskog rata u zgradi se nalazi Gimnazija "Moša Pijade" i Srednja ekonomska škola, da bi se 1983. godine (posle adaptacije) u zgradu uselila Srednja škola elektrostruke "Mihajlo Pupin" nastala spajanjem više škola.

Drugi objekat koji škola koristi (u Školskoj ulici) takođe ima zanimljivu istoriju.

Građen je 1921/22. godine za potrebe tadašnje Građevinske direkcije (danas te poslove obavlja Zavod za izgradnju grada).

Odobrenje za gradnju potpisao je lično Nikola Pašić, u to vreme predsednik Ministarskog saveta.

Projektant ove zgrade Jurij Nikolajevič Šreter držao se klasičnog stila gradnje, a izvođač radova bio je inženjer Konstantin Petrovič Parizo de la Valet.


Za ljubitelje sporta posebno je interesantna činjenica da se košarka u Novom Sadu prvi put igrala u dvorištu naše škole. Desilo se to u subotu, 17. maja 1924. godine.

Pod naslovom "Nove igre našeg podmlatka" list "Jedinstvo" o tome piše: "U subotu po podne biće u dvorištu učiteljske škole u N. Sadu (Futoški put) sastanak na kojem će naš Podmladak Crvenog Krsta pokazati nove, od Amerikanca G. Vilanda naučene igre....". Dakle, košarku je u Novi Sad doneo Vilijam Vajland (William Wyland), poverenik Crvenog krsta, kako je fotografija i zabeležila:

Pripremio: Milan Vukobrat, prof. ETŠ "M.Pupin"

U pripremi ove kratke priče o našoj zgradi pomogli su nam Zavod za zaštitu spomenika kulture, Muzej Vojvodine i g. Geza Pastor. Škola im se zahvaljuje na pomoći.

 

Srednja elektrotehnička škola osnovana je odlukom narodnog odbora opštine Novi Sad, 16.05.1963god. Potreba za osnivanjem ovakve školske ustanove proizišla je iz razvoja privrede Vojvodine šezdesetih godina, koji je zahtevao veći broj kadrova elektro struke od onog koji je do tog vremena školovan pri tehničkoj školi "Boško Palkovljević Pinki", školi za visoko kvalifikovane radnike, industrijskoj školi sa praktičnom obukom i pri školi učenika u privredi "Svetozar Miletić". Škola je dobila naziv Elektrotehnički školski centar i u njegov sastav su ušle sledeće škole i odseci:

Elektrotehnički odsek tehničke škole "Boško Palkovljević Pinki"
Elektrotehnički odsek industrijske škole za kvalifikovane radnike sa praktičnom obukom
Elektrotehnički odsek škole učenika u privredi "Svetozar Miletić"
Elektrotehnički odsek škole za visokokvalifikovane radnike
Kablovska škola sa odsecima kablovske i struke obojenih metala za omladince i ostale

Nakon godinu dana službenom nazivu škole dodaje se ime našeg velikog naucnika Mihajla Pupina, pod nazivom Elektrotehnički školski centar "Mihajlo Pupin" škola radi sve do organizacionih promena koje su nastupile sedamdesetih godina. Po odluci kolektiva školske 1976/77god. započinju sa radom osnovne organizacije udruženog rada u okviru centra:
Škola za zajednicko srednje obrazovanje i vaspitanje "Narodni Heroji"
Škola za obrazovanje kadrova elektro struke "Tesla"


 

Vannastavne aktivnosti :

 O danu škole :

 


...

Priznanja i takmičenja :

 


-

Međunarodni i domaći kontakti :

 


...

Prijatelji škole :


...

Nagrade :


...

Još koja reč o školi :


Centar je lociran u objektu u ulici Narodnih Heroja 21. Počelo se sa radom u vrlo skromnim uslovima: 13 učionica, dva kabineta za fiziku i hemiju i 7 radionica do kojih se došlo adaptacijom podrumskih prostorija i jedne dvorišne garaže. Prvi direktor centra je bio Aleksandar Nedeljković, a u stalnom radnom odnosu bilo je 32 radnika. Te prve školske godine u centru se obrazuje 847 učenika, uključujući i odrasle. Radilo se u prostorno teškim uslovima, po smenama u vremenu od 6-21 sat. U prvih pet godina razvoja u centru su se oformili kabineti za stručnu nastavu:


Kabinet za električna merenja
Kabinet za ispitivanje električnih mašina
Kabinet za osnove elektrotehnike

Opremljene su radionice za zanimanja:
Elektromehaničar
Elektroinstalater
Elektromonter
TT Monter
Pogonski električar

Sve se to moglo ostvariti zahvaljujući pomoći privrednih organizacija kao što su: "Novkabel", "Elektrovojvodina", "PTT", "RTV Novi Sad" i dr. i velikom entuzijazmu pojedinih radnika centra među kojima su ing. Živorad Strugar, Aleksandar Merković, ing. Bogdan Stanić i drugi. Pored prostornih teškoća u centru se javljaju i kadrovski problemi. Zbog nedostatka nastavnog kadra za stručne predmete, ovu nastavu izvode honorarni predavači- uglavnom stručnjaci iz privrednih organizacija sa kojima škola sarađuje. Uz sve to, centar se uspešno razvija. Sedamdesetih godina, pored elektrotehničkog odseka, započinje sa radom telekomunikacioni, a zatim i radio i TV odsek. S obzirom da se broj učenika na odseku slabe struje svake godine povećava, intenzivno se radi na opremanju laboratorija za elektroniku. Od 1978/79 školske godine, u školi se organizuje nastava na mađarskom jeziku za neka zanimanja. Zbog ogromnog interesovanja učenika za ovu vrstu škole, veliki broj učenika ne može da se upiše jer su kapaciteti ograničeni. U junu 1983god. dolazi do reorganizacije mreže srednjih škola, što je dovelo do preseljenja škole u nove objekate u ul. JNA 79 (danas: Futoška 17) i Školska 4. U sastav reorganizovane škole ulazi i škola za zajednicko srednje vaspitanje i obrazovanje "Moša Pijade".

Danas škola obrazuje i vaspitava oko 2500 učenika, u školi je zaposleno 209 radnika od čega u nastavi 158 inženjera i profesora. Školovanje se odvija po stepenima obrazovanja III, IV i V stepen.

Ovaj kolektiv može se ponositi što je veliki broj njegovih učenika, danas, u redovima naučnih, kulturnih, društveno-političkih i proizvodnih radnika. Posebno treba istaći uspeh škole u mnogobrojnim nastavnim i vannastavnim aktivnostima, što je takođe značajan korak u ostvarivanju vaspitnih i obrazovnih zadataka. Treba istaći da se nastava u školi odvija na dva nastavna jezika- srpskom i mađarskom. Za svoje rezultate u vaspitnom i obrazovnom procesu škola je do sada dobila veliki broj priznanja. Učenici naše škole su bili uvek pa i danas, učesnici na mnogim takmičenjima i nosioci prvih nagrada od opštinskog do saveznog nivoa. Škola je u proteklih 36 godina postojanja svojim bogatim životom i razvojem dala velike doprinose, čime je zauzela značajno mesto u društvu. U tom periodu diplomu škole steklo je preko 18 hiljada stručnjaka među kojima je bilo i pedesetak učenika iz nesvrstanih zemalja- Angole,Nigerije i Libije...

Pripremio: Željko Petković, prof. ETŠ "M.Pupin"

Zašto upisati baš našu školu  :


Elektrotehnička škola “Mihajlo Pupin” – u Novom Sadu, ističe se svojom opremljenošću i uslovima za rad. 

Nastavu karakteriše korišćenje savremene računarske i komunikacione tehnologije, uz poseban akcenat na interaktivnost i prilagođavanje učenja potrebama pojedinca. 

Ustaljeno je korišćenje multimedijlanih materijala, konsultacije sa profesorima, protok elektronske pošte među učenicima i nastavnicima, postojanje foruma, online testiranje i dr.

Nastava se izvodi u učionicama, u stručnim laboratorijama sa savremenom elektronskom opremom i kabinetima za računare opremljene računarima Pentium 4. 

Praksa se izvodi u radionicama i u novom specijalizovanom servisu autoelektronike. 

Nastava fizičkog vaspitanja odvija se u dve fiskulturne sale u velikoj zgradi i dve balon sale centra “Lukovski” koje odgovaraju najvišim standardima. 

Jedna sala je košarkaška sa parketom kao podlogom, a duga sala je predviđena za mali fudbal ili tenis sa veštačkom travom kao podlogom.

Posebno treba istaći uspeh škole u mnogobrojnim nastavnim i vannastavnim aktivnostima.

Učenici naše škole su bili uvek, pa i danas, učesnici na mnogim takmičenjima i nosioci mnogih prvih nagrada od opštinskog do republičkog nivoa. 

Sekcija za robotiku već godinama postiže izuzetne uspehe na domaćem i svetskom takmičenju iz robotike u konkurenciji fakulteta.

U našoj Školi postoji 12 sekcija koje vam daju priliku da im poklonite deo svog slobodnog vremena. Članovi naših sporstkih sekcija postižu izuzetne rezultate na svim takmičenjima. 

U školi je formiran Internet centar koji je na raspolaganju učenicima škole Škola pored vaspitno obrazovnog karaktera pokušava da se predstavi i kao ekonomski partner u regionu. 

Naš pokušaj uključivanja na tržište proizvoda, usluga i znanja sve je uspešniji a time i kvalitet praktične nastave viši.

Danas, škola obrazuje i vaspitava oko 2000 učenika. U školi je zaposleno 209 radnika, od čega u nastavi 158 inženjera i profesora. Školovanje se odvija po stepenima obrazovanja III, IV i V stepen, na dva nastavna jezika: srpskom i mađarskom.

Na osnovu plana upisa učenika u prvi razred, za školsku 2008/2009. godinu, škola planira upis: 6 odeljenja trećeg stepena – 170 učenika, 14 odeljenja četvrtog stepena – 390 učenika na ukupno 17 različitih obrazovnih profila.

Prekvalifikacije i dokvalifikacije - opis  :


-

Additional Info

 • Adresa škole: Futoška br. 17
 • Mesto: Novi Sad
 • Email: Ova adresa el. pošte zaštićena je od spam napada, treba omogućiti JavaSkript da biste je videli
 • Direktor škole: Milan Vukobrat
 • Kontakt telefon: -
 • Broj nastavnika: 170
 • Broj učenika: 1800
 • Površina škole: -
 • Broj učionica: 50
 • Sala za fizičko: da
 • Jezik nastave: Srpski
 • Strani jezici: Engleski, ruski, nemački
 • Vannastavne aktivnosti:

  Škola je vlasnik licence aScTimeTables!

  Obučeni za rad pravljenja rasporeda časova:

  1. Većkalov Jelena
  2. Hajder Radmila
  3. Aliđukić Elizabeta
  4. Radaković Tanja
  5. Glišić Ljiljana
  6. Bogićević Nebojša

  imag0145

 • Smerovi i usmerenja: -
 • Broj učenika po smeru pri upisu :: -
 • Poznate ličnosti: -
 • Laboratorije i specijalni prostori za izvođenje nastave: -
Read 16861 times Last modified on nedelja, 10 jul 2011 14:14
blog comments powered by Disqus
.

Najnovije vesti iz obrazovanja

Kultura

Korisni tekstovi