image image image

Prvak sveta - asc TimeTables!!!

Program za pravljenje rasporeda časova osnovnih i srednjih školi koji je sa lakoćom uspeo da osvoji ceo svet. Govori 114 stranih jezika, kao i jezike sa naših prostora! Vlasnik je mnogih svetskih nagrada, plaketa, pohvala...

Pogledaj ceo tekst

Udžbenici za osnovnu i srednju školu

Za škole - Želite da se opredelite za sigurnu i tačnu dostavu udžbenika do Vaše škole ? Želite da svaki udžbenik bude unapred odvojen za svakog učenika ? Ili možda čak želite da svi učenici dobiju udžbenike na svoje kućne adrese ?

 

Pogledaj ceo tekst

Za sve kojima je obrazovanje životno usmerenje!

Da svaka škola u svakoj učionici ima interaktivnu tablu kao najsavremenije učilo, predstavlja cilj uspeha budućnosti i sadašnjosti obrazovanja. PANASONIC je otišao korak dalje i napravio jednu od najtraženijih interaktivnih tabli na svetu. Jednostavno pogledajte o kakvoj je tehnologiji reč.

 

Pogledaj ceo tekst
 • Raspored časova škole
 • Udžbenici
 • Interaktivne table
Škole Srednje Južnobački okrug Gimnazija "Jan Kolar", Bački Petrovac
sreda, 24 novembar 2010 12:03

Gimnazija "Jan Kolar", Bački Petrovac

Rate this item
(2 votes)

Istorijat škole :

Osnovna škola "Jan Kolar", sa nastavom na slovačkom jeziku, je jedina vaspitna ustanova u Selenči.

Škola je izgrađena 1962. godine i nosi ime poznatog slovačkog pesnika i rodoljuba Jana Kolara.

Početke vaspitno-obrazovnog rada beležimo još 1768. godine a prva generacija maturanata osmogodišnje školovanje je završila školske 1955./56.

Selenča je mesto rođenja poznatog slovačkog pisca Jana Čajaka mlađeg čiji je otac, Jan Čajak stariji, izvesno vreme radio u Selenči kao učitelj i posvetio se obrazovanju tadašnjih učenika Selenče.


Vannastavne aktivnosti :O danu škole :


...

Priznanja i takmičenja :

 


-

Međunarodni i domaći kontakti :


...

Prijatelji škole :


...

Nagrade :


...

Još koja reč o školi :


Ove školske godine škola ima 308 učenika, raspoređenih u 16 redovnih i 3 specijalna odeljenja. U okviru škole rade i 2 kombinovane grupe učenika u produženom boravku. U našoj školi je 42 zaposlenih, od kojih je 32 nastavnika. Nastava se izvodi u 2 smene na slovačkom jeziku. Pored toga učenici uče i srpski jezik (kao nematernji), nemački (kao prvi strani jezik), engleski (kao drugi strani jezik) i romski jezik sa elementima nacionalne kuture.

Učenici naše škole, predvođeni svojim nastavnicima, učestvuju na opštinskim, regionalnim i republičkim takmičenjima i postižu značajne rezultate kod nas i u inostranstvu.

Predmetna nastava se izvodi u kabinetima koji su dobro opremljeni nastavnim stredstvima.

Već 15 godina za učenike organizujemo, kao izborni predmet, Osnovi informatike i računarstva.

U okviru reforme smo odabrali predmet Od igračke do računara koji se u školi izučava već četvrtu godinu.

Naša škola se u reformu uključila još 2002. godine. Učestvovala je u pilot fazi školskog razvojnog planiranja. Realizovan je bio i projekat "Računari u nastavi", posredstvom kojeg smo kabinet informatike dopunili savremenom tehnologijom i osposobili smo kolektiv za upotrebu ove tehnologije na časovima.

Sledili su dalji brojni projekti i stručna usavršavanja, što je povećalo nivo i kvalitet nastave.

Pored informatike, kao izbornog predmeta, imamo u školi: veliki i mali hor, narodnu tradiciju, građansko vaspitanje, veronauku, čuvare prirode; kao i brojne sekcije: literarno-recitatorsku, novinarsku, folklornu, geografsku, istorijsku, likovnu, muzičku, ekološku, sportsku, kao i sekciju zaduženu za estetsko uređenje škole i informatiku u 5. i 6. razredu.

Svake godine učestvujemo na opštinskim, međuopštinskim, regionalnim, republičkim i inostranim takmičenjima u oblasti folklora, hora, recitovanja, likovne kulture i literarnih radova.

U školi su aktivne i ove organizacije: Dečji savez, Podmladak crvenog krsta i Školska ekonomija.

Škola poseduje više od 2 ha poljoprivrednog zemljišta u čijoj obradi učestvuju roditelji učenika sa vlastitom mehanizacijom. Na ovaj način, u obrađivanju školskog zemljišta, za poslednjih 30 godina je učestvovalo više od 150 roditelja. Dobit usmeravamo na usavršavanje nastave.

Škola je nosilac kulturnih i obrazovnih dešavanja u mestu i oslonac školstva Slovaka u Vojvodini.

 

Zašto upisati baš našu školu  :


U okviru reforme, školske godine 2003./04. počeli smo sa realizacijom programa Korak po korak. Nastava po ovom programu, uz saglasnost roditelja i Ministarstva, protiče od prvog do četvrtog razreda.

Zašto smo se odlučili za ovaj program?

Pre svega zato jer omogućuje potpuniju individualizaciju u nastavi, što znači izbor zadataka koji odgovaraju mogućnostima i interesovanjima deteta, omogućuje tematsku povezanost gradiva i tesniju saradnju sa roditeljima.

Program Korak po korak zahteva posebnu organizaciju nastavnog dana. Nastava počinje i završava se okupljanjem na tepihu. U toku dana se aktivnosti menjaju po grupama. Na kraju svaka grupa izveštava o svom radu.

Svaki dan biramo Dete dana. Njegova uloga je da za školske drugove primpremi zanimljive zadatke, igrice, pesme, recitacije, zagonetke ili neka druga iznenađenja. U toku dana je i pomoćnik svom učitelju.

Učionice su šarolike: zidovi su puni dečjih radova, na policama se nalazi razni didaktički materijal - deci na dohvat ruke. Imaju i ljubimca odeljenja - kornjaču.

Program Korak po korak predstavlja inovaciju u oblasti obrazovanja i njegovu realizaciju podupire Centar za interaktivnu pedagogiju iz Beograda.

U školskoj 2003./04. godini tim učiteljica je izradio Školski program za prvi razred, koji je svrstan u Zbornik školskih programa kao jedan od 10 najuspešnijih. Ovaj školski program je zatim bio prezentovan na mnogobrojnim seminarima, kao i na 18. Saboru učitelja u Prijepolju.

Autori smo udžbenika za škole sa nastavnim jezikom slovačkim i nastavnih programa iz slovačkog jezika.

 

 

Prekvalifikacije i dokvalifikacije - opis  :


-

Additional Info

 • Adresa škole: Vajanskog 1
 • Mesto: 21425 Selenča
 • Email: Ova adresa el. pošte zaštićena je od spam napada, treba omogućiti JavaSkript da biste je videli
 • Direktor škole: -
 • Kontakt telefon: +381 21 774-123
 • Broj nastavnika: -
 • Broj učenika: -
 • Površina škole: -
 • Broj učionica: -
 • Sala za fizičko: -
 • Jezik nastave: Slovački i srpski jezik
 • Strani jezici: -
 • Vannastavne aktivnosti: -
 • Smerovi i usmerenja: -
 • Broj učenika po smeru pri upisu :: -
 • Poznate ličnosti: -
 • Laboratorije i specijalni prostori za izvođenje nastave: -
Read 4457 times Last modified on sreda, 01 decembar 2010 20:40
blog comments powered by Disqus
.

Najnovije vesti iz obrazovanja

Kultura

Korisni tekstovi