image image image

Prvak sveta - asc TimeTables!!!

Program za pravljenje rasporeda časova osnovnih i srednjih školi koji je sa lakoćom uspeo da osvoji ceo svet. Govori 114 stranih jezika, kao i jezike sa naših prostora! Vlasnik je mnogih svetskih nagrada, plaketa, pohvala...

Pogledaj ceo tekst

Udžbenici za osnovnu i srednju školu

Za škole - Želite da se opredelite za sigurnu i tačnu dostavu udžbenika do Vaše škole ? Želite da svaki udžbenik bude unapred odvojen za svakog učenika ? Ili možda čak želite da svi učenici dobiju udžbenike na svoje kućne adrese ?

 

Pogledaj ceo tekst

Za sve kojima je obrazovanje životno usmerenje!

Da svaka škola u svakoj učionici ima interaktivnu tablu kao najsavremenije učilo, predstavlja cilj uspeha budućnosti i sadašnjosti obrazovanja. PANASONIC je otišao korak dalje i napravio jednu od najtraženijih interaktivnih tabli na svetu. Jednostavno pogledajte o kakvoj je tehnologiji reč.

 

Pogledaj ceo tekst
 • Raspored časova škole
 • Udžbenici
 • Interaktivne table
Škole Srednje Grad Beograd Dizajnerska škola, Beograd
sreda, 24 novembar 2010 11:36

Dizajnerska škola, Beograd

Rate this item
(36 votes)

Istorijat škole :

Istorija Škole za dizajn u Beogradu duga je pola veka i ne čine je samo brojne generacije diplomiranih dizajnera ambalaže, grafike, industrijskih proizvoda, tekstila, programi, planovi, predavanja već i sve društvene, socijalne i političke okolnosti u tom periodu.

Od vremena osnivanja, maja 1963.godine, do danas ulažu se napori da se što bolje definišu i sagledaju potrebe za kadrom koji se u Školi stvara. Poznati i nepoznati profesori obrazovali su dizajnere raznih profila uvek uz poštovanje pojedinaca, sa željom za razvijanjem sopstvenog izraza.


Vannastavne aktivnosti :O danu škole :


...

Priznanja i takmičenja :

 


-

Međunarodni i domaći kontakti :


...

Prijatelji škole :


...

Nagrade :


...

Još koja reč o školi - odseci :


Odsek Ambalaže

Odsek Enterijera i Industrijskih ProizvodaOdsek GrafikeOdsek TekstilaOdsek Likovni tehničar

Predmet Teorija Forme

Predmet Crtanje i SlikanjePredmet VajanjeOdsek Ambalaže Proces obrazovanja na odseku Ambalaže se zasniva na jedinstvu tehnološkog i likovno-estetskog faktora. Odvija se kroz dve grupe predmeta, opštestručnih i užestručnih. Svi predmeti imaju za cilj da kod učenika rayviju smisao za vizuelna zapažanja, razviju sposobnost analize elemenata likovnog izražavanja, smisao za površinsko i plastično oblikovanje. Ti fenomeni dvodimenzionalnog i trodimenzionalnog, likovnog i tehničkog, čine jedinstvo u dizajnu ambalaže. Sva iskustva su sublimirana na samom predmetu Oblikovanja ambalaže preko konkretnih zadataka. Realizacija zadatka podrazumeva sve faze rada, od idejnih skica, razrade i realizacije putem projekata, maketa i modela.
Stručni predmetiCrtanje i slikanje (I, II, III i IV godina)Teorija forme (I godina)Istorija umetnosti (I, II, III i IV godina)Oblikovanje ambalaže (II, III i IV godina)Vajanje (III i IV godina)Tehničko crtanje (II godina)Projektovanje (III godina)Pismo (II i III godina)Tehnologija štampe (II godina)Poznavanje materijala (II godina)Fotografija (II godina)Izrada modela (IV godina)galerija radova
povratak na vrh
Odsek Enterijera i Industrijskih Proizvoda

 Na odseku Enterijera i industrijskih proizvoda učenici postupno razvijaju likovno estetski smisao, projektantsku zrelost, uče trodimenzionalnost i prostornost, fenomen oblika i njihovu povezanost sa zahtevime funkcije i ergonomije.Radeći ma konkretnim zadacima, od jednostavnih ka složenijim, oni oni upoznaju ceo proces oblikpvamja od ideje preko tehničke dokumentacije i projekta, do realizacije modela ili makete.U procesu obrazovanja, kod učenika se razvija smisao za istraživanje i inovaciju, odnos konstrukcije i oblika, podstiče radoznalost ka maštovitim i originalnim rešenjima, razvijajući samostalne kreativne mogućnosti kod svakog učenika posebno.Učenici stiču i znanja iz oblasti tehničkih disciplina, osposobljavajući se za izradu tehničkih elaborata, projektne dokumentaccije, konstrukcije i razrade detalja.U radionicama Škole realizuju se modeli, gde se učenici uključuju u praktičan rad, upoznaju sa tehnologijom obrade materijala i drugim postupcima završne obrade modela. Na taj način učenici se osposobljavaju da samostalno rade na praktičnoj realizaciji zadataka.U III i IV godini školovanja, učenici objedinjuju predhodno stečena znanja iz iz stručnih predmeta, i time ostvaruju sintezu likovno’estetskih, tehničkih i tehnoloških vrednosti u oblikovanju industrijskih proizvoda za široku potrošnju.


Stručni predmeti

Crtanje i slikanje (I, II, III i IV godina)Teorija forme (I godina)Istorija umetnosti (I, II, III i IV godina)Oblikovanje industrijskih proizvoda i projektovanje (II, III i IV godina) Vajanje (II godina) Nacrtna geometrija (II godina) Perspektiva (III godina) Projektovanje (III i IV godina) Građevinske konstrukcije (III i IV godina) Rad na modelu - obrada drveta (III i IV godina) Rad na modelu - obrada metala (III i IV godina) galerija radova


Odsek Grafike

 Grafički dizajn kao stvaralačka disciplina može se posmatrati u okviru dve osnovne oblasti a u svakoj od njih postoje područja, koja predstavljaju celinu za sebe.Prava oblast obuhvata tzv. dvodimenzionalni grafički dizajn, koji je istovremeno zastupljen u najvećem broju područja grafičkog dizajna a karakteriše ga likovno- grafičko izražavanje u površini, odnosno u dve dimenzije. Ova oblast grafičkog dizajna obuhvata najveći broj sredstava ekonomske propagande, kao što je plakat, oglas, zaštitni znak i druga, kao i likovno-grafičku opremu knjige, novina i časopisa.Druga oblast obuhvata tzv. trodimenzionalni dizajn, u okviru ove oblasti najšire je zastupljeno područje dizajna ambalaže i grafičke prezentacije proizvoda.
Stručni predmetiCrtanje i slikanje (I, II, III i IV godina)Teorija forme (I godina)Istorija umetnosti (I, II, III i IV godina)Oblikovanje grafike (II, III i IV godina) Plakat (III i IV godina) Grafika knjige (III i IV godina) Pismo (II i III godina) Fotografija (II godina) Tehnologija štampe (II godina) galerija radova

Odsek Tekstila 
U toku školovanja učenici se postupno uvode u složenost i višeslojnost oblikovanja unikatnog i industrijskog tekstila kombinovanjem veština tkanja, štampanja i slikanja tekstila sa izradom idejnih rešenja za tkanine i odeću.Osnovni cilj školskog programa je osposobljavanje učenika za smostalni rad u oblasti tekstila, kao i stvaranje adekvatne osnove za nastavak studija u ovoj oblasti.
Stručni predmetiCrtanje i slikanje (I, II, III i IV godina)Teorija forme (I godina)Istorija umetnosti (I, II, III i IV godina)Oblikovanje tekstila (II, III i IV godina)Štampa tekstila (III i IV godina)Tkanje tekstila (III i IV godina)Oblikovanje odevanja (III i IV godina)Prepletaji tkanina (II i III godina)Tekstilna tehnologija (II godina)Istorija kostima (II godina)Eksperimentalni zadatakNa odseku Tekstila realizuje se eksperimentalni zadatak koji sublimira znanje i veštine svih stručnih predmeta, sa ciljem da se izadje iz okvira standardnih školskih zadataka i da se kod učenika podstakne želja za istraživanjem i sticanjem nepophodnog iskustva, kako bi na najbolji način prošli put od skice do njene praktične realizacije.Tendencija eksperimentalnih zadataka je da se učenicima pomogne u afirmaciji njihove kreativnosti, da im se kroz saradnju sa kulturnim institucijama otvore raznovrsna polja njihovog daljeg usavršavanja u oblasti primenjene i likovne umetnosti.
galerija radova

Odsek Likovni tehničar  

     Sadržaj nastavnog programa na ovom smeru omogućuje sticanje teorijskih i praktičnih znanja i veština iz područja vizuelnih umetnosti, ovladavanje likovnim jezikom i tehnikama i razvijanje likovnog identiteta učenika.Bazu nastavnog programa čine likovne discipline: crtanje, slikanje, vajanje i grafika.One uz tehničko tehnološke sadržaje i poznavanje savremenih medija vizuelnog izražavanja, čine zaokruženu celinu obrazovnog procesa iz oblasti likovnih umetnosti.Kroz praktične, individualne zadatke učenici se osposobljavaju za kreiranje i izvodjenje radova iz oblasti površinskog i prostornog oblikovanja / crtanja, slikanja, tehnika zidnog slikarstva, slikarske tehnologije i konzervacije, vajanja, grafike, fotografije, višemedijske umetnosti / kroz celovit proces od razvijanja ideje ,razrade projekta i skica,do realizacije.
Stručni predmeti
Istorija umetnosti  (I,  II,  III,  IV godina) Teorija forme  (I godina) Crtanje  (I,  II,  III, IV godina) Vajanje  (II,  III, IV godina) Grafika  (II,  III,  IV godina) Fotografija  (II godina) Osnovi tehnologije i konzervacije ( II,  III,  IV godina) Tehnike zidnog slikarstva ( III,  IV godina) Višemedijska umetnost  (III,  IV godina) Računarska grafika i multimediji (IV godina) galerija radova
Predmet Teorija FormeRazvijanje sposobnosti i sklonosti za prostorne - primenjene umetnosti i njihove zakonitosti.
Shvatanje prostora i komponovanjeStruktura likovnih kompozicijaElementi kompozicijePrincipi komponovanjaRaznovrsnost likovnih tehnikaSposobnost za likovno izrazavanje, komponovanje i sticanje znanja o estetskom procenjivanjugalerija radova

Predmet Crtanje i Slikanje

Predmet je zastupljen u sve četiri godine na svim odsecima sa nedeljnim fondom od 4 časa, odnosno 3 na odseku Enterijera i Industrijskih Proizvoda.
Cilj nastave je da, kroz crtanje i slikanje po prirodi, razvije sposobnost opažanja, smisao za komponovanje, plastično oblikovanje i prostor. Počev od jednostavnijih, preko sve složenijih zadataka, učenici savladavaju likovne elemente i aspekte likovnog stvaranja – liniju, oblik, veličinu, perspektivu, teksturu, svetlo, valer, boju, kompoziciju, rad u raznovrsnim tehnikama, razvijajući tako sopstveni likovni senzibilitet.
galerija radova
povratak na vrh
Predmet VajanjeVajanje omogućava učeniku da ovlada plastičnim trodimenzionalnim vrednostima, shvatajući mogućnost likovnog izražavanja preko osnovnih oblika.Preko određenih zadataka učenik upoznaje: 
fenomene konveksnih i konkavnih oblikavarijacije geometrijskih telastabilnih i napregnutih oblikaprodore i pretapanja oblikastrukture primenjene plastičnim putem

 

Zašto upisati baš našu školu  :

Premda je dizajn prisutan u životu svakog od nas i daje nam osećaj slobode, čini život lakšim i lepšim, o njemu se nije uvek dovoljno govorilo. U Školi se permanentno vrši usavršavanje programa i radi na povezivanju sa realnim potrebama kako na području umetnosti tako i sa potrebama privrede kod nas i u svetu.

Naši učenici su spremni za nastavak studiranja ali i za sopstvenu kreaciju. Škola ostaje u prijateljstvu sa svojim učenicima i posle završenog školovanja. Za prijateljstvo je potrebno vreme, a kada nas to vreme u kome smo se razumeli spoji to je nešto najlepše što može da nam se dogodi.

Direktor Škole za dizajn
Damjanović Mirjana, dipl.ing.


-

Prekvalifikacije i dokvalifikacije - opis  :


-

Additional Info

 • Adresa škole: Ul. Krupanjska br. 3
 • Mesto: Beograd
 • Email: Ova adresa el. pošte zaštićena je od spam napada, treba omogućiti JavaSkript da biste je videli
 • Direktor škole: Damjanović Mirjana, dipl.ing.
 • Kontakt telefon: (+381 11) 30 66 408
 • Broj nastavnika: -
 • Broj učenika: -
 • Površina škole: -
 • Broj učionica: -
 • Sala za fizičko: -
 • Jezik nastave: -
 • Strani jezici: -
 • Vannastavne aktivnosti: -
 • Smerovi i usmerenja: -
 • Broj učenika po smeru pri upisu :: -
 • Poznate ličnosti: -
 • Laboratorije i specijalni prostori za izvođenje nastave: -
Read 17768 times Last modified on subota, 27 novembar 2010 10:44

Image Gallery

blog comments powered by Disqus
.

Najnovije vesti iz obrazovanja

Kultura

Korisni tekstovi