image image image

Prvak sveta - asc TimeTables!!!

Program za pravljenje rasporeda časova osnovnih i srednjih školi koji je sa lakoćom uspeo da osvoji ceo svet. Govori 114 stranih jezika, kao i jezike sa naših prostora! Vlasnik je mnogih svetskih nagrada, plaketa, pohvala...

Pogledaj ceo tekst

Udžbenici za osnovnu i srednju školu

Za škole - Želite da se opredelite za sigurnu i tačnu dostavu udžbenika do Vaše škole ? Želite da svaki udžbenik bude unapred odvojen za svakog učenika ? Ili možda čak želite da svi učenici dobiju udžbenike na svoje kućne adrese ?

 

Pogledaj ceo tekst

Za sve kojima je obrazovanje životno usmerenje!

Da svaka škola u svakoj učionici ima interaktivnu tablu kao najsavremenije učilo, predstavlja cilj uspeha budućnosti i sadašnjosti obrazovanja. PANASONIC je otišao korak dalje i napravio jednu od najtraženijih interaktivnih tabli na svetu. Jednostavno pogledajte o kakvoj je tehnologiji reč.

 

Pogledaj ceo tekst
  • Raspored časova škole
  • Udžbenici
  • Interaktivne table
Korisni Veliki odmor Majmunsko a - @
subota, 20 novembar 2010 19:03

Majmunsko a - @

Rate this item
(24 votes)

U novijoj istoriji postoji nekoliko izuma koji su temeljno promenili način komunikacije među ljudima. Posle telegrama, telefona i radija elektronska pošta (e-mail) je jedan od tih revolucionarnih pronalazaka. Svako ko je poslao bar jednu elektronsku poruku zna da je znak @ obavezni sastavni deo svake adrese.Znak kod nas ima razne nazive: et, ludo a, manki, majmun - zbog dugog repa koji se obavija oko slova a.

U Engleskoj i SAD on je at (u značenju kod). U Finskoj, Švedskoj, Danskoj i Norveškoj nazivaju ga surlasto a, u Italiji pužić, u Grčkoj papaki (guščica), u Holandiji majmunov rep, za Ruse on je sobaka (pas). U Izraelu ga znaju kao strudel (savijača) , u Francuskoj je eskargo i arobase (arapsko a), u Egiptu malfufa (prevrnuto a), u Poljskoj malpa (majmun), u Japanu ga nazivaju atomacu (at)…Amerikanac Rej Tomlison, tvorac prvog programa za elektronsku poštu, odabrao je 1972.godine gotovo slučajno ovaj simbol zato što je već postojao na tastaturama i to dugme nije imalo neku bitnu funkciju. Znak @ mu je poslužio da odredi kom korisniku i na kom računaru šalje poruku. Inače, znak se u Engleskoj koristio za ispisivanje cena. Na primer: 3 kutije @ (po ceni od) 15 funti.

Istorija znaka je, međutim, mnogo duža. Poznato je da su ga još u srednjem veku u nekim manastirima pisari koristili da bi u jednom slovu objedinili latinski predlog ad (kod). Na njega se nailazi i u nekim venecijanskim spisima iz 16.veka jer su ga trgovci usvojili kao skraćenicu od reči amfora, koja je u to doba bila jedinica mere za težinu i zapreminu. U starim crkvenim dokumentima ovaj simbol bio je i oznaka za tom, poglavlje ili odeljak neke knjige. Bum elektronske pošte započeo je osamdesetih godina prošlog veka sa pojavom PC-ja, da bi e-mail postao hit u devedesetim, deceniji u kojoj je Internet postao globalna mreža. Znak @ postao je za milione ljudi simbol Interneta!

Autor Dragan Musulin

Read 73596 times Last modified on sreda, 22 februar 2012 11:47
blog comments powered by Disqus
.

Najnovije vesti iz obrazovanja

Kultura

Korisni tekstovi